Hvis man følger lidt med i de mange linkkøbsgrupper, nyhedsmails, salgsopslag mv. rundt omkring online, vil man se, at et af de kriterier de fleste fokuserer mest på, er den værdi der kaldes domæneautoritet eller domænerating. Udfordringen er bare, at der i Googles algoritmer slet ikke findes et sådan udtryk og at du ikke kan vurdere hvor godt et link er, baseret på hvor stærk forsiden på et website er, som i virkeligheden er det denne værdi fremviser.

Hvorfor snakker alle om domæneautoritet?

Årsagen til at alle snakker om domæneautoritet, er at numeriske værdier er nemme at forholde sig til, nemme at forklare og nemmere at forholde sig til end en dybdegående forklaring på, hvorfor et website klarer sig godt i søgeresultaterne. Der er flere hundrede forskellige parametre der afgør placeringen af en side i Googles søgeresultater og intet enkeltstående målepunkt, vil nogensinde kunne fortælle samme historie.

At arbejde ud fra en eller anden form for score, er nemt og forståeligt og derfor vil de fleste gerne have en sådan at holde sig op i mod.

Google vil ikke have du fokuserer på enkeltelementer

Hvis du har arbejdet med SEO i en længere periode, vil du kunne huske dengang, hvor Google fremviste PageRank-værdien for alle sider på Internettet. Denne kunne man se, hvis man installerede en Google PageRank toolbar.

Værdien kom direkte fra Google, dog med et stort delay, så der aldrig var tale om et aktuelt stilbillede af en sides situation.

Google valgte at fjerne muligheden for at se denne numeriske værdi. Mange troede fejlagtigt, at dette skyldes at Google ikke længere brugte værdien som en del af deres algoritme – hvilket ikke kunne være mere forkert.

Årsagen til at de fjernede den, var ene og alene, at Google ikke ønskede at man fokuserede på denne værdi. I stedet bør man fokusere på alle elementer af SEO og ikke på en enkeltstående score. Et råd der den dag i dag, er endnu vigtigere end nogensinde før.

Brugen af ordet er taget til, på baggrund af udbredelsen af et mindre godt linkværktøj
Udbredelsen af udtrykket, stammer nok primært fra et mindre godt SEO-værktøj, jeg desværre selv har været med til at sprede godt og grundigt, ganske enkelt, fordi det engang var et godt værktøj. Værktøjet hedder ahrefs.com og det er umådeligt udbredt, særligt i Skandinavien.

Ofte henvises der til ahrefs udregning af denne fiktive værdi, som de kalder for DR (Domain rating). Der findes ikke noget der hedder domæneautoritet, til gengæld er der sideautoritet – et domæne kan ikke være autoritært, det kan en side til gengæld.

I langt de fleste tilfælde, er den stærkeste side på et website forsiden og derfor vil forsiden (den der svarer på domænets adresse) i næsten alle tilfælde, være den side med højeste autoritet, men det er altså siden og ikke domænet der ejer denne værdi.

Autoritet udregnes altså på sideniveau og ikke på domæneniveau.

Google har også flere gange været ude og fortælle, at de ikke har et parameter der hedder domæneautoritet og det er ikke så underligt, for et domæne, kan som sagt ikke være autoritært – det er siden, der svarer på domænet, der kan være det. Det er også siden og ikke domænet der modtager links.

I et tweet tilbage i 2016, afviste Googles Gary Illyes at Google gør brug af ”domæneautoritet”, i forbindelse med et spørgsmål omkring effekten af et indgående link til et billede kontra en HTML-side.

”We don’t really have “overall domain authority”. A text link with anchor text is better though”
Gary Illyes, 27. Oktober, 2016

Hvorfor er forsiden den stærkeste side på et website?

Årsagen til dette, er at de fleste naturlige links, som ofte peger på et websites forside, en generel anbefaling af et website, vil som ofte pege her hen og generelle anbefalinger, er mere almindelige end specifikke anbefalinger.

Laver man ofte linkanalyser, vil man vide, at det er sjældnere end ofte, at et websites forside ikke har minimum 50% af de indgående links for hele websitet pegende på sig.

Herudover peger alle interne links på forsiden, derfor er forsiden som ofte også den side, der har flest interne links. Derfor er det også den side på websitet, man selv fortæller Google, er vigtigst og samtidig, at det er der mest linkværdi skal tildeles.

Får du links fra forsiden? Hvis ikke, hvorfor så fokusere på værdien af denne?
De fleste links, man kan skaffe eller opnår, kommer ikke fra et websites forside, men fra en underside. Derfor giver det ikke særlig meget mening at vurdere styrken af et link ud fra, hvor stærk den stærkeste side på websitet er.

Sider med stærke forsider har også en tendens til at have stærkere undersider, men det afhænger fuldstændigt af interne og eksterne links på websitet. Det er ganske muligt at opnå et link fra et website, der har en forside med en ”domæneautoritet” på 70, men hvor den side dit link placeres på, kun har en værdi på på 7.

For lige at opsummere en ekstra gang, er det altså den værdi der kan spores på siden der linkes fra, der fortæller noget om, hvor stærkt linket er.

Derfor kan det være exceptionelt misvisende at bruge ”domæneautoritet” som hurtig vurdering af et links værdi. Og husk så også samtidig på, at de numeriske værdier der findes i linkanalyseværktøjer, ikke tager kvaliteten af de sider, der linker med i udregningen. Det er ganske muligt at opbygge sider med en målt ”domænerating” på 70, men hvor alle links er af så ringe kvalitet, at linket intet positivt bringer med sig, heller ikke selvom det placeres på forsiden.

Linkanalyseværktøjer vil dog fejlagtigt opfange værdien og tillægge den scoren for ens linkgraf. Det er også en af årsagerne til, at man ofte kan se store stigninger i målt linkværdi i forskellige værtkøjer, uden at man kan se forbedringer i søgeresultaterne. Og lad os så huske på, at det er placeringerne i søgeresultaterne og de besøgende de bringer med sig, der er succeskriteriet, ikke hvor om en numerisk værdi falder eller stiger.

Så igen, et enkelt målepunkt fortæller kun en lille del af hele historien….

Hør meget mere om domæneautoritet, i dette afsnit af Linkbyggerne: