Link-penalties er ikke noget nyt fænomen, men efter Google Penguin kom til ser vi langt flere af dem end vi tidligere har gjort og faktisk er der også en stigning i de almindelige link-penalties, da Google hele tiden bliver bedre til at opspore og finde frem til manipulative linkprofiler.
I kølvandet på lanceringen af Google-Penguin, var der megen snak om negativ-SEO, som den dag i dag er en realitet og et våben der aktivt bliver brugt i mange brogede brancher. Netop på grund af dette, frigav Google et værktøj man som websiteejer kan bruge til at udpege forskellige links, som man mener skader ens website.
Værktøjet virker dog på ingen måder kun til Google Penguin, men fungerer på alle typer link-penalties. Du kan sagtens have indgående links pegende ind på dit website, som du ikke selv har plantet, der skader dit website. Det kan også være du selv har lavet nogen links, der var lidt for lyssky og du nu ikke længere har mulighed for at få dem fjernet. Det er netop i disse situationer at Disavow-værktøjet kommer ind i billedet.
Indholdsfortegnelse
- Start altid med at fjerne suspekte links – før du disavower
- Disavow er ikke kun til Penguin-ramte websites
- Det er ikke sikkert Google Disavower alle de links du beder om
- Kommentarer i Disavow-filen
- Du behøves ikke tilføje nofollow-links
- Dine links forsvinder ikke når du disavower og vil stadig kunne ses i alle værktøjer
- Disavow hele domænet frem for den enkelte side
- Har du gamle domæner der 301 redirectes?
- Der er forskel på om du har fået en manuel straf eller en algoritmisk
Start altid med at fjerne suspekte links – før du disavower
Selvom du så at sige fjerner koblingen mellem de dårlige links ind til dit website, er det stadig den bedste løsning at prøve, at få dine dårlige links fjernet. Derfor bør du altid starte med at kontakte de websites der linker og høre dem, om de vil fjerne dit link inden du begynder at oprette en disavow-fil. Du vil hurtigt opleve, at det kan være op af bakke og at det generelt set kan være meget svært at få fat i websiteejere, især når det er fra sider der ikke er af særlig høj kvalitet. Disse sider vil ofte have sløret tilhørsforhold og ikke skilte med hvem der ejer dem.
Når du har fået fjernet de links du kan komme til, kan du gå i gang med at lave en disavow-liste, men læs først mine råd herunder, der er nemlig flere ting du skal være opmærksom på og ting du bør vide om disavow, inden du benytter funktionen.
Disavow-værktøjet bruges til at fjerne uønskede links, der peger ind på dit website.
Disavow er ikke kun til Penguin-ramte websites
Matt Cutts, Google head of Spam, har af flere omgange fortalt at Disavow-funktionen er til alle typer af links, der bryder Googles retningslinjer og ikke kun til websites der er ramt af Penguin. Du bør og skal altså bruge Disavow-værktøjet, til at bede Google om at se bort fra alle former for brud på deres link-retningslinjer.
Det er ikke sikkert Google Disavower alle de links du beder om
I værktøjet er der indbygget en slags failsafe funktion, der skal sikre sig at du ikke kommer til at disavowe en masse links, som er helt reelle og som Google ingen problemer ser i. Hvornår og hvordan den kommer i spil er uvist, men ifølge Google selv er den altså en del af værktøjet. Det er samme funktion, vi kender fra canonical, hvor Google også kan vælge at se bort fra denne, hvis de ikke mener den har sin berettigelse.
Kommentarer i Disavow-filen
I standard-eksemplet fra Google på en Disavow-fil, er der nogle linjer der er tabbet ud, hvor der står nogle kommentarer. Det har ført til en del forvirring og de fleste har troet, at det var en besked til Googles team der skulle stå her. Realiteten er dog en anden, kommentarerne er til dig selv. En Disavow bliver indlæst helt automatisk og der er således ingen indblanding fra mennesker. Dine kommentarer bliver derfor som udgangspunkt ikke læst, så lad være med at spilde tid på at undskylde for dine dårlige links her. Hvis du vil forklare dig, får du kun muligheden, hvis du har modtaget en manuel spamklage i webmasterværktøjer og så er det i denne anmodning du skal forklare dig, ikke i din disavow-fil.
Du behøves ikke tilføje nofollow-links
Når du udarbejder din disavow-fil, behøver du ikke inkludere nofollow-links, den funktion der bliver trukket ned over de links du indsender, er nemlig stort set identisk. Og ja, det betyder også at du faktisk kan spamme alt det du vil, så længe du bruger nofollow. Der kan dog være en god årsag til at gøre det og det er, at du ikke kan vide om dit link en dag får fjernet nofollow-attributten, derfor er det også en god idé at gøre det, selvom det ikke er nødvendigt.
Dine links forsvinder ikke når du disavower og vil stadig kunne ses i alle værktøjer
Det sker oftere end sjældent, at jeg får spørgsmålet om hvorfor man stadig kan se alle de dårlige links i webmasterværktøjer og i andre linktools. Det sker naturligvis fordi du ikke fjerner links, du beder blot Google om at se bort fra dem.
Disavow hele domænet frem for den enkelte side
I stedet for at disavowe den pågældende side, hvor dit link forefindes, kan du lige så godt disavowe hele domænet, så du er sikker på, at dit link ikke pludseligt findes på nogle andre URLs, grundet problemer med eksempelvis duplicate content, hvorved du igen vil have et spammy link fra domænet.
Domain:domænevnavn.dk
Bid mærke i at, du IKKE skal tage subdomæne med, da du ikke ved hvor mange subdomæner et site har, det kan også være der kommer nye subdomæner til, som så igen, har et link til dig. Derfor bør du altid tage domænets navn, uden subdomæne!
Har du gamle domæner der 301 redirectes?
Har du skiftet domænenavn, har du sandsynligvis lavet et 301 redirect af hele websitet over til dit nye domæne. Hvis du har dette, skal du være opmærksom på de links der kommer her fra, du kan se dem i Google Webmaster Tools, hvor også redirects står under ’Linkende domæner’, men vær opmærksom på at Webmaster Tools, ikke er det bedste sted at finde alle dine indgående links.
Et 301 fører ankertekst og det mistænksomme link med sig over på det nye website og deraf også eventuelle penalties. Det første jeg selv gør, hvis jeg skal lave en disavow fil, er at se om der er gamle domæner der linker ind, disse tilføjer jeg også i disavow-filen
Der er forskel på om du har fået en manuel straf eller en algoritmisk
Der findes to forskellige fremgangsmåder for indsendelse af disavow-fil, hvis du ikke har modtaget en besked i webmasterværktøjer om unaturlige links til dit website, skal du blot indsende din disavow fil og afvente. Har du derimod fået en besked om manuelle handlinger i webmasterværktøjer, som billedet nedenfor, skal du også anmode om en evaluering. Du finder manuelle handlinger under ’Søgetrafik’.
Klik på anmod om evaluering og fortæl så godt du kan, hvorfor du har spamlinks og hvad du har gjort for at få dem fjernet. Tilføj også at du har tilføjet en disavow-fil, med de links du ikke har kunne fjerne.
Ving af i feltet og tryk på ’Anmod og evaluering’. Du bliver nu mødt af følgende besked:
Det der ny typisk sker, er at du modtager en besked tilbage om at du skal læse Googles-retningslinjer. Det er både min og min kære konkollega Søren Riisagers formodning, at den første anmodning du sender ind, ikke bliver læst. Dette er formodentligt fordi, at Google modtager tusindvis af disse forespørgsler og at de skal gennemses manuelt. Vi forestiller os derfor, at man med en anmodning er nederst i bunken. Henvender man sig igen, giver man udtryk for at man er seriøs med ens anmodning og det virker som om, at de anden gang bliver læst og taget under behandling. Dette er dog kun spekulationer, baseret på vores oplevelser.
Næste gang du skriver ind, skal du virkelig ligge dig på knæ og undskylde for dine spam-links, uanset om det er dig der har lavet dem eller om det er et konsulenthus eller hvad det nu måtte være. Skriv ærligt og redeligt, hvad der er foregået og hvad du har gjort for at råde bod. Husk på at Google ser alt i forhold til dine links og har en meget dybere indsigt i den slags end vi har. Eftersom de sidder og arbejder med disse anmodninger, har de en meget dyb indsigt i søgemaskine-manipulation og de kender alle kneb, kan du være sikker på.
Tak for et super godt indlæg Bondtofte!
Var faktisk ikke klar over, at #comments i disavow filen var til en selv, og ikke til Google.
Og mht. at de ignorerer første besked, er også en meget sjov hypotese, som ikke kommer bag mig, hvis det altså er sandt. :-)
Hej Sillas, glad for du kunne bruge det :-)
Nej – det er der ikke mange der ved, Google er ikke altid lige gode til at forklare tingene.
Det er spekulationer, men velfunderede spekulationer :-)
Tak for en rigtig god artikel, Henrik!
Som nylig køber af en hjemmeside med nogle år på bagen, er artikler med dette fokus yderst brugbart for mig. Der er meget snart et par domæner der ryger i disawow-bøtten :-D
Venligst,
Nina
Yes, endnu en brugbar artikel – tak for det! Siden du hjalp os med en specifik Panda-straf for nogle år siden, har vi såmænd også været i pingvinens klør, men også dén overlevede vi. Jeg har gjort flittig brug af disawow-muligheden, og omend jeg ikke kan være 100% på, at netop dét har gjort udslaget, er det i hvert fald lykkes mig at få de par sider, jeg har arbejdet med tilbage på sporet.
Tak for nogle fede artikler, Henrik – det er godt at se, at du bliver ved med at køre på!
Nicolai
Det første og måske det sværeste er vel at gennemskue hvilke link der straffer dig og hvilke der er gode SEO link.
Findes der redskaber, retningslinjer til dett?
Hej Morten, det har du helt ret i.
Noget som LinkResearchTools, kan hjælpe dig på vej, men vil aldrig kunne matche erfaring og forståelse. Du kunne prøve dig med min bog, Linkbuildingbogen, her lærer du at sortere skrammel fra kanel.
Hvor vigtigt vil du vurdere at det er at have styr på disavow idag? Det er jo et par år siden du har skrevet indlægget :)
Hej Patrick, beklager det sene svar. Jeg holder stadig alle Disavow-filer opdateret, og arbejder løbende på dem for alle mine klienter. Det er stadig en rigtig vigtig øvelse, Google har været virkelig god, til at camouflere Penguin, rigtigt mange er ramt den dag i dag, men da den er langt mere granulær end tidligere, lægger folk ikke mærke til det på samme måde.
Jeg sidder her og kigger på de forskellige links, jeg har til min side, og jeg har læst nogle steder, at den her Disavow-fil skal man ikke benytte sig af længere. Google kan godt se, om det er gode eller dårlige hensigter. Men der er også nogen, der skriver, at det er ret relevant, at man benytter sig af det.
Nu sidder jeg i en situation, hvor jeg ikke rigtig kan finde ud af, om de regler stadig gælder, eller om det er noget, der er forældet. Nu er vi i 2025, så jeg spørger bare, simpelthen fordi jeg bliver lidt nervøs for, om jeg har for mange dårlige filer og links til min side. Eller skader det ikke at gøre det?
Hej Gert, havde du spurgt mig for et år siden havde jeg sagt du ikke skulle bruge tid på det, men noget tyder på at det kan være en god idé at gøre løbende. Men det afhænger meget af mængden af „dårlige“ links. Har du ligeså mange dårlige links pegende på dit website som gode, ville jeg helt klart indsende en fil. Husk det skal ske for alle domæneversioner da disavow ikke understøtter domæneejendomme.