Shoppinggrafen er et ML-baseret realtidsdatasæt over verdens produkter og forhandlere. Shoppinggrafen indeholder milliarder af globale produkter samt specifikke informationer om disse, såsom tilgængelighed, anmeldelser fra andre shoppere, fordele, ulemper, størrelser, farver, materialer, ingredienser mv. Hvis alt dette lyder bekendt, så er det fordi Shoppinggrafen fungerer på præcis samme måde som Googles Knowledge Graph, der er Googles faktadatabase om personer, steder og ting.
Indholdsfortegnelse
Hvad er formålet med Shoppinggrafen?
Formålet med Shopping Graph er at gøre det nemmere for folk at opdage, lære om og handle de produkter, de er interesserede i – fra store detailhandlere til de nyeste brands og den lille butik rundt om hjørnet.
Google ønsker at skabe en åben forbindelse mellem forhandlere og forbrugere, for at hjælpe virksomheder med at blive opdaget og give forbrugerne flere muligheder, når de ønsker at købe noget. Dette ønske er naturligvis baseret på Googles vilje til at indtage en større rolle inden for e-handel end hidtil.
Google skal forstå produkterne
For at præsentere de mest relevante shoppingoplysninger skal Google forstå produkterne på Google og i verden omkring os – fra billeder og videoer til online anmeldelser og lagerstatus i lokale butikker. Her kommer Shopping Graph ind – en omfattende realtidsdatastruktur om produkter, lager og forhandlere, forstærket af kunstig intelligens.
Shoppinggrafen er en dynamisk model, der forstår et konstant skiftende sæt af produkter, sælgere, mærker og anmeldelser. Det afgørende er, at den indeholder produktinformationer og lagerdata, som Google modtager direkte fra mærker og forhandlere, hvilket sikrer, at data altid er opdaterede.
Med mere end en milliard shopping sessioner på Google hver dag, forbinder Shopping Graph brugere med over 24 milliarder produktlister fra millioner af forhandlere på nettet.
En del af den overordnede e-handelsinfrastruktur
Shoppinggrafen er en del af Googles omfattende e-handelsinfrastruktur og fungerer som en datastruktur, der forbinder produkter, forhandlere og forbrugere. Denne graf bruger data til at fremhæve både gratis annoncer og betalte annoncer i Googles økosystem.
Både de gratis annoncer samt Google Ads produktannoncer (Google Shopping) administreres gennem Google Merchant Center, som er hubben, hvor Google indsamler sin primære produktdata, der sendes til shoppinggrafen.
Forhandlere og brands uploader deres data til Merchant Center, hvor Google kan gruppere og forstå produkterne. Denne data anvendes af Shoppinggrafen til at vise produkter i relevante søgeresultater og andre Google-tjenester som Google Shopping.
Den indsamlede information og data gennem Shoppinggrafen kan bruges til at forbedre præcisionen og relevansen af betalte annoncer på Google. Det betyder, at gratis annoncer og betalte annoncer arbejder sammen om at skabe en mere omfattende shoppingoplevelse på tværs af Google som helhed. Dette værende:
Googles søgeresultater:
Produkterne kan vises direkte i Googles søgeresultater, når en bruger foretager en søgning, der er relevant for de listede produkter. Disse visninger kan være i form af standard søgeresultater eller specielle formater, der er optimeret til produktvisninger, som f.eks. produktkort.
Google Shopping (Tabben)
Dette er Googles dedikerede shoppingområde, som du finder ved at klikke på shopping under en søgning. Her kan brugere kan søge efter produkter og sammenligne priser og anmeldelser fra forskellige forhandlere. Her vises primært gratis listninger, kombineret med shopping annoncer, der er placeret øverst:
Google Images
Produkter kan også blive fremhævet i Google Images, hvis billederne af disse produkter er optimeret og indekseret korrekt. Brugere, der søger efter billeder af specifikke produkter, kan dermed finde dem her.
Google lokale listninger (Free local product listings)
For produkter, der er tilgængelige i fysiske butikker, kan Google Shopping Graph også integreres med Google Maps og lokale søgeresultater, så brugerne kan se produktets tilgængelighed i nærheden af deres lokation. Dette kræver at du har en fysisk butik og for at blive godkendt til det, skal du verificeres af Google der vil tage stikprøver af dit lager. Opsætningen klares i Merchant Center.
YouTube og andre Google tjenester:
Produkter kan også blive fremvist på tværs af andre Google tjenester som YouTube, hvor produktreklamer kan vises før, under eller efter videoer, afhængig af brugerens søgehistorik og præferencer.
Hvordan kan shoppinggrafen hjælpe dig med at finde et produkt?
Lad os sige, at du leder efter en dynejakke – det burde være nemt, men hvad hvis du har noget specielt i tankerne? Måske skal den være til kvinder, grøn, og så skal den være kort, skinnende og have en fleecehætte, være i størrelse small, du vil have den på tilbud og vil ikke betale for fragt. Pludselig er der mange flere kriterier at tage højde for. Det kan også være, at du ønsker, at den skal være vandafvisende eller vindafvisende eller have en anden unik funktionalitet.
For at imødekomme en sådan specifik søgning og reducere antallet af muligheder vil shoppinggrafen scanne milliarder af produktlistings, mens den også indhenter relevant data fra internettet, såsom billeder, anmeldelser, beskrivelser og videoer. Disse elementer bliver sammenkoblet med machine learning for at identificere relevante og nuancerede karakteristika – såsom hvilket vejr jakken kan tåle, og om den er lavet af miljøvenlige materialer – alt sammen for at finde frem til lige netop den specifikke jakke, du søger.
Samarbejder med Shopify og WooCommerce og flere vil følge trop
For at hjælpe endnu flere forhandlere med at blive opdaget, støtter Google partnere, som deler Googles mission om at hæve e-handelsbarren. For eksempel annoncerede Google for et par år siden en udvidelse af deres partnerskab med Shopify, hvilket gør det nemmere for Shopify-forhandlere at få deres produkter vist på Google.
Dette hjælper ikke overraskende også Google, da Shopify er blevet et rigtigt populært CMS. Google kan altså få adgang til endnu flere produktdetaljer ved at indgå sådanne samarbejder, hvilket både hjælper shoppeejere såvel som Google selv.
Med fjernelse af gebyrer for gratis listninger og forbedring af deres teknologi har Google oplevet en 70% stigning i størrelsen af deres produktkatalog og en 80% stigning i antallet af forhandlere. Der er ingen tvivl om, at Google vil være bedst på shopping.
Hvordan udvælger Google produkterne de viser?
Som tidligere nævnt bruger Google en lang række parametre til at vurdere, hvilken annonce de skal vise for en given bruger, uanset om der er tale om betalte shoppingresultater eller gratis listninger.
Der foregår altså en slags auktion hver gang en bruger indtaster en forespørgsel, hvor Google lynhurtigt slår op i deres databaser og kigger på hvilke forhandlere, der først og fremmest har produktet tilgængeligt, herudover vurderes butikkens renommé, hvor hurtigt de afsender varer, prisen på varen, hvor langt væk butikken rent fysisk befinder sig fra søgeren, og mange andre parametre.
Så hvordan får du dine listninger til at fremstå i Googles Shoppinggraf?
Nøglen er at sikre, at Google har adgang til så meget information om dine produkter som muligt. Dine produkter skal indeholde al relevant information og gerne mere end hvad Google efterspørger som påkrævede attributter.
Derudover gælder det om at sikre sig et godt online renommé, så Google kan afkode, at du er en forretning, de bør sende brugere over til. Dine priser og dine varers tilgængelighed, leveringspriser mv. tages også med i beregningen. Sådan noget som distance bruges også, da Google erkender, at brugere ofte foretrækker at handle lokalt online, da det kan give bedre muligheder for eksempelvis at bytte varen igen i en fysisk butik.
Herudover er følgende elementer meget vigtige for dine produkters synlighed:
Søgeordsoptimerede beskrivelser og titler
Googles crawler teksten forbundet med dine produkter for at afgøre, hvad du sælger, og hvor tæt det matcher, hvad brugerne søger efter. Gennemgå regelmæssigt dit katalog for at sikre, at du udnytter dine muligheder optimalt. Beskrivelser må være op til 5.000 karakterer, men Google anbefaler 500 til 1.000 karakterer.
Det samme gælder dine produkters titler. Du bør inkludere relevante tillægssøgeord og synonymer, da disse også bruges til at matche din annonce, uanset om det er ads eller listings. Her er der en synlig grænse på 70 karakterer, men det er muligt at indtaste op til 150 karakterer, og ja, Google læser det hele.
Flere produktkategorier
Hvis du arbejder med ads og shopping ads, ved du, hvor vigtigt det er at tilføje korrekte kategorier, så Google kan vise dine produkter inden for de kategorier, som de hører til. Sørg for at få kategoriseret dine produkter. Et eksempel inden for skønhedspleje, hvor vi gerne vil sælge makeup, ville være at kategorisere alle vores makeupprodukter inden for følgende Google-kategori: / Health & Beauty / Personal Care / Cosmetics / Makeup.
Ikke alle kategorier er tilgængelige, og det er derfor, du bør genbesøge dem løbende, for at se om der er kommet flere til. Jo mere præcis kategoriseringen er, jo flere visninger får du.
Billeder og video
Sørg for, at dine produktlistninger har klare og attraktive multimedier, der kan fange brugernes opmærksomhed. Googles Shoppinggraf-resultater afhænger også af disse. Desuden vil stærke visuelle elementer hjælpe dine resultater med at skille sig ud fra konkurrencen.
I nogle brancher vægtes dette højere end i andre. Ikke overraskende er det essentielt at have mange og gode billeder af sine produkter, fra forskellige vinkler, og/eller videoer af en model, der viser tøjet frem i modebranchen. Hvis din konkurrent både har bedre billeder og videoer, vil Google som udgangspunkt foretrække at vise deres produkter først, alt andet lige.
Produktdetaljer
Dine Merchant Center-produktdetaljesider er fyldt med relevante detaljer, som Googles Shoppinggrafer leder efter. Denne produktdata bør holdes opdateret og så komplet som muligt. Nogle detaljer er påkrævede, mens andre er potentielt påkrævede, alt efter hvad du sælger og på hvilket marked du befinder dig.
Eksempelvis er det helt essentielt at have GTIN på dine produkter, så Google kan sammenkæde dit produkt med andre butikker og derved genkende produkterne på en nem og unik måde. Herudover er brand et påkrævet element.
Du bør også have mål og dimensioner på dine produkter, så du kan inkludere højde, længde og bredde. Sælger du flydende væsker, bør du angive indholdsmængden, hvilket giver mulighed for at vise prisen pr. 100 ml. direkte i dine listings eller shoppingannoncer.
Du kan læse meget mere om de forskellige attributter hos Google.
Googles Shopping Graph er altså Googles e-handelsmotor, ligesom linkgrafen er Googles linkpopularitetsmotor og Knowledge Graph deres generelle vidensmotor.